петък, 9 април 2010 г.

Прогноза за времето през месец Юни 2010 година

Ето че вече сме в разгара на лятото. Юни месец както обикновенно е изпълнен с приятно слънчево време. Прогнозата е за преобладаващо слънчево време с средно високи температури.

Тази година, както и предишните месеци, ще се наблюдава покачване на средната месечна температура с 2-3 градуса. Метеоролозите прогнозират средни месечни температури около 28 градуса.

Туристическият сезон е започнал отдавна, а прогнозата за времето е благопричтна както за любителите на морето, така и за феновете на планината.

Прогнозата за температурата на морската вода е в границите от 22-24 градуса, което е идеално за всички желаещи да се изкъпят във водата. Прогнозата за времето през месец Юни в планините пък, е благоприятна и за туризам в планините. Средната температура на връх Мусала се очаква да бъде около 13 градуса, което си е направо топло. Ето и прогнозатяа за времето в някои по-известни планински курорти. Банско - 20, Боровец - 22, Витоша - 20, Пампорово - 20.

Месец Юни е известен с гръмотевичните си бурии. И през тази година, той няма да изневери на навиците си за бурии появяващи се от нищото. Прогнозите сочат слаби валежи от 80 литра на квадратен метър. По черноморието валежите ще са между 100 и 120 литра на квадратен метър.

През първите 10 дена от месеца се очакват слаби северни ветрове които ще държат температурите около 24 градуса. Валежите може да са по интензивни като има опасност и от градушки.
През вторите десет дена от месец Юни, времето щше се подобри значително. Температурите ще достигнат 26 градуса, северните ветрове ще утихнат и ще бъдат заменени от югоизточни. Валежите ще намалеят, а слънчевите дни ще се увеличат.
Прогнозата за времето рпез третата част на месец Юни е за слънчево време с преобладаващо безветрие.

Ето и прогнозата за средните температури за накои по-значими места в България

1-10 юни
София - 22 градуса
Варна - 21 градуса
Бургас - 22 градуса
Пловдив - 24 градуса
Пампорово - 17 градуса
Банско - 18 градуса
Несебър - 22 градуса

11-20 юни
София - 25 градуса
Варна - 24 градуса
Бургас - 26 градуса
Пловдив - 27 градуса
Пампорово - 21 градуса
Банско - 23 градуса
Несебър - 25 градуса

21-30 юни
София - 27 градуса
Варна - 27 градуса
Бургас - 28 градуса
Пловдив - 29 градуса
Пампорово - 25 градуса
Банско - 26 градуса
Несебър - 28 градуса

2 коментара:

  1. това мога и аз да ви кажа: "през август ще е горещо както по морето, така и в планината, август е най-толият месец!" Едно време прогнозите бяха от сорта: през първото десетдневие ще е слънчево, през второто ще е дъждовно, през третото се очакват бури и градушки и т.н. Интересува ни кога ще е нестабилно времето, кога ще вали, кога ще е стабилно за да си планираме отпуската, а не общи приказки...

    ОтговорИзтриване